Hirvijahti 2023

Jahti alkaa Erä- Soppisella
14.10.2023 kello 8.00
Käytössämme on 11 hirvilupaa

14.10.

Ahkeralle talkoomiehelle Ari Lehtoselle luovutettiin hirvipatsas.
Kauden ensimmäinen kaato oli myös ensimmäinen Aavalle kaadettu hirvi. Ampuja Janne Jäntti.

Aavan ilmeestä näkee miten hienosti koira tajuaa onnistuneensa. Hyvä Aava!

Peräkärryssä nuori uros ja lehmä. Unto haukkui kolmea hirveä ja Janne pääsi kaatamaan niistä kaksi.
Tämä lehmä on jo tuossa peräkärrykuvassa
Ja sitten vielä Pentti Juka ampui Muumin työskentelyyn kaksi vasaa. Niistä ei siis valitettavasti kuvia.

Pikaisessa puhelinhaastattelussa Pena kehui Muumin työskentelyä. Koira oli uinutkin Soppisessa hirvien perässä ja toi ne sitten Penan passiin. Hienoa Muumi!

Uusi lahtivaja pääsi heti ensimmäisenä jahtipäivänä käyttöön.
Ja kaikki hirvet metsästettiin klo 9-11 (koirien irtolaskusta viimeiseen kaatoon). Siihen olikin hyvä itse metsästys jo lopettaa, ei veny päivä turhan pitkäksi. Huomenna jatkuu.

15.10.

Tuulisesta ja sateisesta säästä huolimatta hirviä löytyi tänäänkin. Mutta tällä kertaa nämä hirvet olivat metsästäjiä ovelampia. Kuuluu tämäkin lajin luonteeseen. Tiitilänkylän porukan koira tuli meidän puolelle tänään omia aikojaan ja löysi vasaporukan. Tästä Janne pääsi kaatamaan yhden vasan. Eli ihan saaliiton päivä ei kuitenkaan ollut. (MIa)
Täytteeksi vähän huumoria videon muodossa vuodelta 2019. Hirven saaminen kuljetukseen on joskus hankalaa. Minua (Pepe) tämä jaksaa naurattaa. Porukka ähryää hirveä tuloksetta kyytiin. Jannelta pettää hermo, tulee ja pistää elukan pakettiin. :D

Edesmennyt Helmi- shelttimmekin pääsi hirveä haukkumaan.

21.10

Soppinen on saanut jo ohuen jääpeitteen.

Vesa pääsi kellistämään vasan Muumin hyvään työskentelyyn.

22.10.

Janne ampui vasan ja lehmän Unton hyvään työskentelyyn. Aavallakin oli hieno haukku, mutta haukussa oli uros. Tänään keskityimme vasoihin ja naaraisiin.
Sattui hassu tilanne, kun isä Unto ja tytär Aava haukkuivat tänään samassa alueessa lähekkäin toisiaan. Molemmat tulivat siihen sattumalla eri suunnista. Olipa sitten saman passin sisällä kaksi hirvihaukkua.
Testasimme, ovatko meidän harmaat äkäsiä toisilleen kaadetulla hirvellä. Eivät olleet.
Päivän päätteeksi kaadetaan hirvet vielä uudelleen nuotion lämmössä.

Lauantaina ei saalista saatu. Havaintoja kyllä oli, mutta hieman epäonnea matkassa.

Sunnuntainakin jouduttiin aamulla myöntämään, että hirvet olivat meitä viisaampia. Iltapäivällä Vesa sai kuitenkin kaadettua hirvilehmän Unton työskentelyyn.

Onnittelut Vesalle ja Untolle!

Muistellaampa taas historiaa. Video on vuodelta 2010.

  • Saat videon täysikokoiseksi klikkaamalla otsikkoa "Lähiruokaa".
12.11

Lauantaina ei tullut saalista, viisas hirvilehmä vasansa kanssa osasi kierrellä passit.

Sunnuntain isänpäiväjahdissa kaadettiin kaksi vasaa. Pitkästä aikaa jahdissa kuultiin myös miesajoa. Ainut että ajomiehiä oli vain yksi, hirvijohtaja itse. Jotain mölähdyksiä harvakseltaan metsästä kuului, mutta torvea ei tämä ajomies huudattanut. Vasaporukka suurelta 200 m x 200 m alueelta kuitenkin lähti liikkeelle ja ajosta kaatui yksi vasa, ampujana oli Janne. Harmi kun ajomies ja kaataja eivät kiireisinä miehinä kuvia muistaneet ottaa. Lehmän ja toisen vasan siirryttyä isommille alueille ei enää jatkettu miesajona vaan Aava pääsi töihin. Pieni tovi saatiin kuunnella haukkuakin, sitten juostiin. Juoksulenkki päättyi kuitenkin Vesan passiin, josta toinen vasa saaliiksi.

19.11.

Lauantaina ei askelmerkit osuneet kohdilleen passissa, eikä siksi saalista saatu. Sunnuntaina Unto löysi tuplavasaporukan. Ja Jetsosen Ari pääsikin Unton seisontahaukkuun ampumaan yhden vasan. Jäljellä on nyt vain yhden aikuisen lupa. Kokeiltiin vielä iltapäivällä kauden viimeistä saada saaliiksi. Aava saikin naarashirven haukkuun, mutta hirvi veti tällä kertaa pidemmän korren. Ensi lauantaina sitten uusi yritys.

25.11.

Hirvijahti tältä syksyltä on ohi ja kaikki luvat käytetty. Lumen aikaan olemme pystyneet myös toteamaan, että alueelle jäi hyvä hirvikanta.

Tänään töissä olivat Muumi ja Aava. Molemmat koirat löysivät yksinäiset aikuiset. Muumin hirvi kuitenkin kiersi heti alkuun passit jääden sitten myöhemmin haukkuun. Aava oli saanut omansa haukkuun aiemmin ja Jani ei parilla ensimmäisellä yrityksellä saanut hirveä vielä ammuttua, vaikka pääsi ihan haukun tuntumaan. Maasto on joskus niin peitteistä. Myöhemmin Janne kokeili haukulle ja silloin onnisti ja lehmä saatiin nurin. Kiitos koko porukalle hienosta jahtisyksystä.