Tällä sivulla on tarkoitus julkaista lukijoiden ruokareseptejä. Voit lähettää oman ruokaohjeesi, mieluiten kuvan kera osoitteeseen:

mailto:sonkarinera@gmail.com

RIIMIHIRVI

Neljälle ruokailijalle: 25 cm filettä

  • Hirven ulkofilettä
  • Rouhittua mustapippuria myllystä
  • Karkeaa suolaa

Sulata file jos pakasteessa. Puhdista ylimääräiset kalvot.

Pippuroi fileen pinta kauttaaltaan, ja laita karkeaa suolaa samalla tavalla. Laita pippuroitu ja suolattu liha vahvaan muovipussiin ja jääkaappiin. Seuraavien parin, kolmen päivän aikana puristele pussia samalla kun haet oluen jääkaapista, jotta file maustuu tasaisesti. Kun se alkaa tuntua vähän kiinteämmältä siirrä se pakastimeen, jossa se säilyy vaikka vuoden.

Tarjolle:

Oma reseptini on kotoisin nyt jo kadonneesta Lahden Kauppahotellista. Siellä se valmistettiin naudasta. Sen sai pienempänä alkuruoaksi ja runsaampana pääruoaksi. Tässä mainitsemani määrä riittää kunnon ateriaksi, se on yllättävän täyttävää.

Siis, ota jäinen liha pehmenemään huoneen lämpöön. Sillä aikaa valmistat piparjuurikermavaahdon. Yksinkertaista, piparjuuritahnaa kerman sekaan ja vatkaat kovaksi vaahdoksi. Piparjuuren maku on aika vahva, kannattaa aluksi laittaa mieluummin liian vähän kuin liikaa. Kun file on sen verran pehmentynyt että siihen pystyy terävä veitsi, leikkaa siitä mahdollisimman ohkaisia siivuja. Ruisleipää paahtumaan ja kohta syödään. Kermavaahto on siis kastike lihalle, lisukkeena meillä on perinteen mukaan hillosipuleita, mutta jokainen voi tarjota sen asemesta jotain kivaa pientä suolaista.

Bon appétit!

Pepe


Innostuin pitkästä aikaa valmistamaan kuivalihaa kun löysiin pakastimesta ylivuotisen parin kilon paistin.

Sulaneen lihan leikkasin parin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja liotin kahdeksan prosentin suolaliuoksessa puolitoista vuorokautta.

Sitten suikaleet riippumaan linnuilta suojaavaan häkkiin räystään alle aurinkoiseen paikkaan.

Sää oli niin otollinen että valmista tuli jo viikossa! Valmiina liha on tummaa, kovahkon tuntuista mutta sisältä sopivan pehmeää.

Valmis tuote kannattaa säilyttää pakastimessa ettei kuivu liikaa.

Tänään 21.3. meillä herkuteltiin.